Activitățile extradidactice în beneficiul copiilor
Activitățile extradidactice sunt esențiale și vitale pentru dezvoltarea optimă a tuturor copiilor. Acestea aduc numeroase avantaje în viața celor mici, atât pe plan fizic, cât și pe plan psihic.
Aceste activități se pot desfășura fie în incinta instituției de învățământ, fie în afara acesteia. Bineînțeles, în funcție de mediul în care sunt desfășurate, activitățile extradidactice oferă copiilor numeroase avantaje!
Activitățile extradidactice desfășurate în interiorul instituției de învățământ:
Prin intermediul acestora, copiii își pot descoperi noi înclinații și abilități. Iată câteva exemple de astfel de activități:
- Activităti muzicale – Muzica oferă copiilor libertatea de exprimare, dezvoltarea creativității, a atenției, dar și posibilitatea de a-și crește stima de sine.În cazul instrumentelor muzicale, curiozitatea copiilor este sporită, iar dorința lor de a cunoaște funcționalitatea acestora crește!
- Dansuri – Prin dans, copiii se vor dezvolta atât fizic cât și psihic, deoarece majoritatea formelor de dans necesită mult exercițiu fizic, multă disciplină și devotament.
- Activități sportive – Fiecare sport are ceva bun de oferit unui copil, indiferent dacă este jucat în echipă sau individual. Sportul este excelent pentru toți copiii, indiferent de vârstă, gen sau dizabilitate.
- Arta plastică – Prin aceste abilități artistice, copilul își va îmbunătăți atât latura creativă, cât și răbdarea, atenția la detalii și dexteritatea.
- Arta teatrală – Teatrul ajută la îmbunătățirea memoriei copilului și a abilităților de improvizație. Copiii timizi pot devini mai încrezători și mai sociabili prin intermediul clubului de teatru.
- Activități lingvistice – Cunoașterea unei limbi noi se dovedește a fi întotdeauna utilă. Mintea copiilor funcționează ca un burete pe toată durata copilăriei, așa că este absolut necesar să fie expuși unor culturi noi și să învețe cât mai bine cel puțin o limbă străină.
- Atelier de bucătărit – Cursurile de gătit sunt minunate pentru copii, deoarece nu sunt doar ocazii excelente pentru deprinderea unor abilități esențiale, ci și un alt domeniu în care copiii își pot exprima creativitatea. De asemenea, gastronomia îi învață pe aceștia despre diferite ingrediente și cum să pregătească mese sănătoase și echilibrate, toate în compania colegilor și prietenilor de vârsta lor.
. Copiii energici preferă sportul sau dansul, în timp ce copiii mai puțin activi tind să prefere activități mai calme, cum ar fi teatrul, pictura și desenul. Însă, noi încurajăm toți copiii să încerce cât mai multe activități! Copii, veți rămâne surprinși de faptul că vă vor plăcea activități la care nici nu v-ați fi gândit!
În ceea ce privește activitățile desfășurate în exteriorul instituției de învățământ:
Acestea sunt menite să îi ajute pe copii să devină independenți și să aibă încredere în propriile forte. În același timp, ei devin foarte receptivi la tot ce li se arată sau li se spune în legatură cu mediul.
Taberele și excursiile școlare sunt deosebit de importante în dezvoltarea armonioasă a copiilor. Copiii învață să se accepte unii pe ceilalți, să se ajute reciproc, să împartă și să se susțină. Astfel de tabere responsabilizează copiii, învățându-i să își ordoneze lucrurile, să își facă curat în cameră și să își aranjeze singuri patul. Înviorarea de dimineată, drumețiile organizate, vizitarea unor obiective turistice, petrecerile în pijamale, sunt doar câteva dintre lucrurile pe care copiii și le vor aminti cu drag .
Desprindere de părinti, chiar și pentru o perioada scurtă de timp, aduce o serie de aspect pozitive in dezvoltarea psiho-socială a copilului. Așa că, dragi părinți, nu vă temeți să vă lăsați micuțul în excursii și tabere! Aveți încredere în procesul de dezvoltare!
Cu drag,
Miss Cristina Dobre!
#CONIL #ScoalaConil