Sfatul Specialistului

ARTA DE A FI PROFESOR PENTRU COPIII CU CERINȚE EDUCAȚIONALE SPECIALE

ARTA DE A FI PROFESOR PENTRU COPIII CU CERINȚE EDUCAȚIONALE SPECIALE

ARTA DE A FI PROFESOR PENTRU COPIII CU CERINȚE EDUCAȚIONALE SPECIALE

În calitate de profesor pentru elevii cu cerințe educaționale speciale, ai un rol unic și extrem de provocator în modelarea vieții elevilor tăi. Nu ești doar un învățător, ci și un îngrijitor, un avocat și un mentor. Sarcina ta nu este numai de a preda abilități academice, ci și de a-ți ajuta elevii să dezvolte abilități sociale, comportamentale și emoționale de care au nevoie pentru a reuși în viață.

  Iată câteva sfaturi despre cum să fii un profesor eficient pentru copiii cu CES:

  • Fii răbdător și empatic

Copiii cu CES au nevoie  de mai mult timp și sprijin pentru a învăța noi abilități, de aceea este important să ai răbdare cu ei; de asemenea, trebuie să fii empatic pentru a le înțelege dificultățile și frustrările cu care se confruntă.

  • Utilizează o varietate mare de strategii de predare

Copiii cu CES pot avea stiluri diferite de învățare, așa că este important să folosești strategii de predare adaptate nevoilor lor. Pot fi necesare ajutoarele vizuale sau activitățile practice.

  • Împarte sarcinile în pași gestionați

Copiilor cu CES le este dificil să urmeze instrucțiuni complexe, așa că este important să împarți sarcinile în pași gestionați. Acest lucru îi poate ajuta să se simtă mai puțin copleșiți și mai încrezători în capacitatea lor de îndeplini sarcina.

  • Oferă întărire pozitivă

Copii cu cerințe educaționale speciale se pot confrunta cu o stima de sine scăzută, așa că este foarte important să li se ofere o întărire pozitivă atunci când fac progrese sau îndeplinesc o sarcină. Acest lucru îi poate ajuta să-și construiască încrederea și motivația.

  • Colaborează cu părinții și cu alți specialiști

Părinții și alți profesioniști, cum ar fi logopezii și terapeuții ocupaționali, pot oferi informații importante și sprijin copiilor cu CES. Colaborarea poate ajuta la satisfacerea nevoilor copiilor, atât acasă, cât și la școală.

  • Creează în clasă un mediu de sprijin și siguranță

Copiii cu CES se pot confrunta cu provocări suplimentare în sala de clasă, cum ar fi probleme senzoriale sau dificultăți în interacțiunea socială. Crearea unui mediu în care să se simtă sprijiniți și în siguranță îi poate ajuta să fie mai implicați în procesul de învățare.

  • Fii flexibil și adaptabil

Copiii cu CES pot avea nevoie de o acomodare suplimentară sau de modificarea mediului de învățare, sau ale curriculumului. A fi flexibil și adaptabil poate asigura satisfacerea nevoilor de învățare ale copilului și poate facilita integrarea socială.

A fi profesor pentru copiii cu cerințe educaționale speciale necesită răbdare, empatie și flexibilitate, pentru fiecare elev în parte. Prin crearea unui mediu de învățare favorabil, îți poți ajuta elevii să dezvolte abilitățile de care au nevoie pentru a avea succes atât în clasă, cât și în afara acesteia.

Psiholog și profesor pentru învățământul primar, Corina Ioana Enea

#CONIL #SCOALACONIL #Educatie #Incluziune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 + 19 =