Sfatul Specialistului

Rutina spălatului pe mâini la copii

Rutina spălatului pe mâini la copii

Rutina spălatului pe mâini la copii

     Spălatul pe mâini este o rutină normală pentru adulți, însă pentru cei mici acest exercițiu poate ridica dificultăți daca nu este pus în practică, la timpul potrivit.

     S-a demonstrat că cel mai simplu mod prin care se pot evita îmbolnăvirile și transmiterea virusurilor, este spălatul corect pe mâini. Pe parcursul activității mele de lucru cu copiii, am întâlnit două categorii diferite de copii. Cei care percep apa și săpunul  ca pe niște prieteni, dar și ceilalți care reușesc cu teamă să ducă la bun sfârșit această rutină.

De aceea, sugestia mea ar fi să incercați să parcurgeti urmatorii pasi, cu blândete: încercați să le explicați copiilor dinainte, ce urmează să se întâmple, și cât de important este acest lucru. Potriviți apa la o temperatură nici prea rece, nici prea caldă, umeziți mâinile copilașilor, puneți o cantitate suficientă de săpun în căușul palmelor, masați toată suprafața mâinilor timp de 20 de secunde, minim, mai apoi clatiți cu apa din abundență, iar ultimul pas, uscați excesul de apă cu ajutorul unui prosop. În cazul în care receptivitatea copiilor la acești pași nu dă roade, fie puteți încerca să le creați acestora o poveste, în care personajele principale să fie “Săpunel și Regina izvoarelor”, fie să cântați împreună cu ei un cântec preferat de aceștia pe parcursul celor 20 de secunde, și astfel  reușiți să îi împrieteniți pe cei mici cu esentialele APA ȘI SĂPUNUL!

       Acestea fiind spuse, vă dau o temă, dragi părinți: să ne susțineți în implementarea rutinei spălatului corect al mâinilor copiilor! La gradiniță, după efectuarea triajului de dimineață, înainte de servirea oricărei mese, după ce pictează și la finalul activităților din curtea grădiniței, copiii sunt conduși la baie pentru a se spăla pe mâini. Deprinderea acestui obicei joacă un rol foarte important în protejarea sănătății celor mici!

Consider că suntem deja parteneri în educarea spălatului corespunzător pe mâini!

Articol redactat de asistenta medicală CONIL – Preda Florentina

#CONIL #ScoalaCONIL #Educatie #Incluziune #CopiiTipiciSiAtipici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eleven + nineteen =