De ce o școală incluzivă este potrivită pentru copilul tău?
Acceptarea, sprijinul reciproc și iubirea față de cel de lângă noi sunt valori esențiale într-un mediu educațional bazat pe incluziune. În educația timpurie, incluziunea se referă la practica includerii copiilor cu dizabilități într-un program alături de copiii care se dezvoltă în mod obișnuit. Dar care sunt beneficiile incluziunii pentru copiii cu nevoi speciale și cum îi afectează pozitiv și pe cei tipici?
Educația incluzivă este un mod de a gândi creativ pentru a face din școala un loc în care toți copiii sunt egali. Indiferent de dizabilitate, aceștia pot participa în procesul educațional, având șanse și oportunități egale. Creativitatea poate însemna ca profesorii să învețe să predea în moduri diferite sau să își proiecteze lecțiile astfel încât toți copiii să fie implicați.
Viața copiilor atipici este încărcată de presiuni sociale, provocări la care fac față zilnic și temeri pentru viitor. O școală incluzivă oferă copiilor cu nevoi speciale locul sigur, primitor și liniștit, care să le faciliteze dezvoltarea. Găsiți mai jos câteva dintre beneficiile de care aceștia se pot bucura:
#1 Au șansa de a învăța observând și interacționând cu alți copii de vârste similare.
O școală incluzivă le oferă timpul și sprijinul de a construi relații cu alți copii. Micuții cu nevoi speciale au oportunitatea de a învăța în propriul ritm, într-un mediu bazat pe suport, fiind mai motivați cu alți școlari în jurul lor.
#2 Au șansa de a practica abilități sociale în situații din lumea reală
Expunerea la o varietate mare de activități îi stimulează pe cei mici, aceștia având mai multă încredere în sine și fiind mai autonomi în situațiile de zi cu zi.
#3 Își pot dezvolta sentimentul de apartenență și devin mai bine pregătiți pentru viața în comunitate.
Petrecerea vârstei fragede de școlar într-un mediu bazat pe incluziune va avea inevitabil efecte pozitive asupra copiilor. Aceștia se vor putea integra mai ușor în grupuri, fiind mai sociabili și mai determinați să-și facă vocea auzită.
Potrivit studiilor, implicarea copiilor cu autism și alte dizabilități în activități alături de alți copii tipici, împreună cu terapiile susținute, cresc gradul de recuperare și funcționare al acestora cu până la 80%.
Beneficiile incluziunii sunt numeroase, nu numai pentru copiii atipici și familiile lor, ci pentru toți copiii. Aceștia învață importanța acceptării altor persoane și faptul că deși toți suntem diferiți, fiecare are abilități unice. De asemenea, copiii pot învață unii de la alții, astfel crescând si dezvoltându-se armonios împreună.
Referindu-ne la familie, părinții sunt primii profesori ai unui copil și, totodată, cei care îl cunosc cel mai bine. De aceea este important ca aceștia sa aibă o bună comunicare cu copilul lor. Astfel se crează coerență între casă și școală. Activitățile realizate împreună și crearea unei bune colaborări cu familiile este o parte extrem de important a incluziunii. Astfel, împreună, putem ajuta copiii sa își atingă potențialul maxim de dezvoltare.
CONIL îndeplinește cu brio misiunea incluziunii copiilor cu dizabilități. La Școala noastră, aceștia sunt acceptați, ajutați și încurajați să se dezvolte frumos și sănătos în toate etapele creșterii lor.
Pentru orice întrebari puteți să ne contactați pe e-mail la office@conil.ro sau pe platformele noastre de social media Facebook, LinkedIn sau Instagram.